Heb je je ooit afgevraagd waarom je niet mag bellen tijdens het tanken? Ontploft dan het hele benzinestation, of gebeurt dat alleen in films? En mag je nu wel of juist niet bellen op de fiets? Soms is het gewoon heel duidelijk of je ergens mag bellen en als het niet mag: waarom dan niet?
HET BENZINESTATION
Bij sommige tankstations hangen ze wel, bij andere stations niet: de stickers met ‘verboden te bellen’. Er is dus geen landelijke wet die bellen tijdens het tanken verbiedt, zo bevestigt ook woordvoerder Tom Huyskens van BOVAG tegenover Metro: ,,Oliemaatschappen bepalen zelf of je mag bellen of niet. Er is een theoretisch ontploffingsgevaar, maar dat is echt heel theoretisch en hypothetisch.”
Dat vage theoretische en hypothetische gevaar is echter wel de reden dat aardig wat benzinestations stickers hebben hangen die mensen verbieden te telefoneren. Huyskens snapt dat wel: ,,In eerste instantie gaat het erom dat je als je staat te tanken bezig bent met licht ontvlambare stoffen, dan moet je gewoon sowieso niet bellen en met andere dingen bezig zijn.”
Vonkje
Maar de echte reden voor een verbod is het gevaar binnenin je telefoon: ,,Als je belt wordt er in je telefoon een soort elektrische verbinding gemaakt en dan kan er een heel klein vonkje ontstaan. Als je tankt hang je met je hoofd boven de opening, daar komen licht ontvlambare dampen vrij. Met zo’n elektrisch apparaat tegen je hoofd kan het zomaar zijn dat er dan een reactie ontstaat.” En die reactie betekent dan natuurlijk: vlammen.
Kleine kans
Toch konden wij in allerlei nieuwsarchieven geen bericht vinden van iemand die dit was overkomen, dus de kans is echt wel heel erg klein. Toch is het slim van de tankstations om mensen dit te verbieden: ,,Ik kan geen gevallen opnoemen waarbij dit is gebeurd, maar je zal maar net de eerste zijn. Het is een heel klein risico, maar het moet worden uitgesloten door de ondernemer, want als ze daar laks mee omgaan worden zij verantwoordelijk gehouden voor de slachtoffers.”
BELLEN OP DE FIETS
Vraag het aan je beste vriend, collega of moeder: mag je bellen op de fiets? Waarschijnlijk zeggen ze allemaal iets anders, want niemand lijkt zeker te weten of het nu wel of niet mag. Het antwoord is echter best wel simpel. Volgens de site van de Rijksoverheid is het namelijk niet strafbaar om te bellen (of muziek te luisteren) op de fiets.
Wel moet je natuurlijk goed op blijven letten, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Op de site staat vermeld: ,,Alles wat afleidt van het verkeer kan gevaarlijke situaties opleveren. Dit geldt ook als u op de fiets belt of uw telefoon gebruikt. U kunt dan bijvoorbeeld uw hand niet uitsteken als u van richting verandert. Als u op de fiets naar muziek luistert, hoort u misschien geen geluiden uit de omgeving. Daarom moet u extra alert zijn.”
Niet te handhaven
Volgens minister Melanie Schultz is een verbod op mobiel bellen gewoon niet te handhaven, waardoor het onmogelijk is zo’n wet in te voeren. Volgens verkeersonderzoeksbureau SWOV blijkt uit verschillende onderzoeken wel dat fietsers die bellen vaker betrokken zijn bij ongevallen of bijna-ongevallen. Dus wellicht dat minister Schultz ooit, bij een goed controlesysteem, overstag gaat en we niet meer mogen bellen op de fiets.
IN DE COFFEESHOP
Bellen terwijl je een plakje spacecake naar binnen werkt of een joint rolt; het schijnt in verschillende coffeeshops niet te mogen. Dit is ons niet officieel bevestigd, maar op internet doen verschillende verhalen de ronde van mensen die werden toegeschreeuwd als ze hun telefoon opnamen in de shop.
Maar waarom zou je daar niet mogen bellen? De reden die het vaakst wordt genoemd, is het feit dat je zo met minderjarigen buiten kan communiceren over de drugs. Je zou het zo al kopende alweer verhandelen aan mensen die hier veel te jong voor zijn.
Dat vinden wij een beetje een vaag verhaal. Ook zouden wietplanten niet tegen de straling van mobiele telefoons kunnen of zou je met de politie aan de lijn kunnen hangen. Die politie vinden de shopeigenaren meestal niet zo leuk, dus daarom waarderen ze bellers ook niet echt.
Of er nu echt een regel is dat je niet mag bellen in de coffeeshop en waarom dat zo is, weet ook het CCV (centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid) niet. Het CCV ondersteunt gemeenten bij de ontwikkeling, uitvoering en handhaving van het lokale drugsbeleid, maar bij hen is de regel niet bekend.
4 april 2016 om 15:59 door Cerise van Vliet